1900 kilometrov s Alfou Romeo Tonale

25.02.2023

Pár dní dozadu ubehol jeden rok od predstavenia kompaktného SUV Alfa Romeo Tonale. Z pohľadu značky sa jedná o veľmi dôležitý model, ktorý má prinavrátiť zisk, úspech a popularitu automobilov s hadom a krížom v znaku. Dnes už vieme, že model má poriadne našliapnuté stať sa úspešným produktom, za čo môže aj fakt, že Alfa dokázala vyrobiť a dodať už viac ako 20.000 exemplárov.

A práve jeden z nich patrí úplne novému zákazníkovi značky, ktorý o Alfe Romeo nikdy predtým neuvažoval. Počas niekoľkých dní som mal možnosť byť súčasťou prvých kilometrov s novým Tonale, z ktorých som množstvo času strávil za volantom, ale aj na mieste spolujazdca. Keďže s Tonale som už pár spoznávacích jázd absolvoval, zaujímali ma hlbšie detaily, ako funguje základná verzia 1.5 e-Hybrid s výkonom 130 koní a automatickou prevodovkou. A hlavne - ako sa s Alfou Romeo zžíva zákazník, ktorý skutočne nevie, čo od Alfy čakať.

Výber, čakanie a dodanie

Tonale vstúpilo do predaja na slovenskom trhu 22.3.2022. Na výber bola najskôr úvodná edícia SPECIALE, ktorá ako to už býva pri talianskych značkách na úvod ponúka bohatú výbavu za akčnú cenu. Aj po predstavení kompletnej ponuky výbav (Super, Sprint, TI, Veloce) šlo o najlepší výber výbavy, ktorý dával zmysel aj v porovnaní s podobne orientovanou konkurenciou.

Výber padol na 130-koní výkonný hybrid SPECIALE s paketom Zima (vyhrievané predné sedadlá, vyhrievaný volant a trysky ostrekovačov) za 500 €, paketom Asistencia vodiča plus (parkovací asistent, 360° kamera, monitoring mŕtveho uhla, inteligentný adaptívny tempomat, vonkajšie spätné zrkadlá s funkciou samostmievania, centrovanie v jazdnom pruhu, asistenčný systém pre jazdu v kolóne) za 1500 € a to všetko v nádhernej typicky Alfa červenej farbe, ktorá je bez príplatku.

Tonale bolo objednané v júni 2022 s termínom dodania v septembri 2022. A hádajte čo - nestalo sa, dnes už skrátka nič výnimočné. Napriek tomu stihlo byť do výroby zaradené ešte v roku 2022 a to v decembri, k predajcovi potom dorazilo v januári 2023.

A hneď na cesty!

Do prudkej prevádzky bolo auto zaradené takmer ihneď. Čakala ho dlhá cesta zo Slovenska do Francúzska, kde bude istý čas jazdiť. A zábehovým kilometrom takýto výlet určite prospeje, takže naložiť a vyraziť na 16 hodinovú cestu Maďarskom, Slovinskom, Talianskom a Francúzskom.